středa 18. října 2017

o chodníku a pavučině





O peripetiích s chodníkem jsem už tady psala.
Tak jen v rychlosti. Aniž jsme se poradili s odborníkem, koupili jsme na náš chodník novou nádhernou dlažbu v akci. Při koupi domu byly na chodníku pokladeny takové ty dřevěné rohože nebo jak se tomu říká. Ty jsme sundali vloni, nebyly hezké a ani praktické.
Hned při koupi domu jsme chtěli chodník řešit a představa mého muže byla kamínkový koberec. Tenkrát ale byl ještě velmi drahý materiál, byla to celkem novinka, tak jsme tuto variantu zamítli z finančních důvodů.
Začátkem června se koupila tedy dlažba s tím, že můj šikovný muž chodník sám zhotoví. Začal marodit se zády a nevypadá to dobře. Usoudila jsem, že pravděpodobně chodník neudělá ani za rok. Rozhodli jsme se tedy pro odborníka.
Přišel někdy v srpnu a jeho odborný názor nás fakt nepotěšil. Nerovný povrch betonových bloků bude vyžadovat srovnání a navýšení povrchu, práce na 14 dní a dost se to prodraží, ale dlaždice jsou prý krásné.
Tak co s tím? Jediná možnost kamínkový koberec, nebude s tím tolik práce a v podstatě to nakonec asi vyjde stejně draho.
No nic, nečekaně se plní sen mého muže, a vím, že sny se plní nejen o vánocích, a já prodávám dlaždice. Jsou krásné a za dobrou cenu, takže mám v mžiku zájemců víc než dlaždic.
A v pondělí nastala konečná fáze a chodník je hotov.
Zřejmě proto, abychom si ho víc vážili, ani konec akce se neobejde bez problémů.
Na chodník se nesmí minimálně 24 hodin šlapat, takže celé dopoledne držíme téměř násilím Justýnu doma či v garáži a ona nechápe, proč nesmí na zahradu a je rozčílená.
Práce skončí a Justýna se uloží nervózně v prázdné krabici v garáži. Vše by proběhlo hladce, jenže pan Chodník (mám ho i v mobilu pod tímto jménem, páč jeho nezvyklé příjmení nejsem sto si zapamatovat několik měsíců) a jeho přidavač si potřebují samozřejmě po práci umýt ruce a jediný přístup k vodě je přes garáž. Trochu mě děsí, že je tam náš asociál a moje obavy jsou na místě. 
Když se vracím s oběma zpět, Justýna letí vyděšená ven bránou, kterou jsem zapomněla zavřít a neukáže se až do pozdních nočních hodin k mé naprosté zoufalosti. Byla přece jen dost vyděšená, když bez upozornění přišla o jediné soukromí toho dne.
Voláme ji s mým mužem celý den ze všech stran, procházíme všechny její skrýše a zákoutí.
V noci samozřejmě projde po novém chodníku, jak jinak, tudy se přece chodí domů, ne? Ráno tam vidím téměř neviditelné tlapičky. Možná jsem si je vymyslela. Můj muž je nevidí.
Dopoledne chce Justýna opět na zahradu a nerozumí, jindy tak chápavá, proč ji zase nechceme pustit. Chodník je už celkem tvrdý, ale na povrchu trochu lepí. Škoda, že jsem nefotila.
Justýna šťastná jde, tedy našlapuje po novém povrchu opatrně s nohama široce rozkročenýma a vypadá jak kačer Donald. Tedy my máme jiné lepší přirovnání. 
Při něm si to lze lépe představit - jako napr...á bělice :-)
A tímto snad kauza skončí. U nás jsou ale každý den mlhy a vlhko, takže chodník pořád lepí na povrchu a jsme tedy zajatci ve vlastním domě. Nářadí zůstalo na zahradě a bylo potřeba v domě, takže můj muž vylézá z okna kuchyně na zahradu a s těmi zády to jde dost těžko. Já jsem na tom podobně :-) Přes silnici je dům s balkónem, odkud je k nám vidět. Očekávám, že obyvatelé zavolají místní hlídku policie v domnění, že se k nám někdo vloupal. 
Justýnu taháme odpoledne domů také oknem, páč nechce přejít chodník, který ráno tak ladně prošla a je zoufalá.
Slunce sviť, páč chodit přes garaž a dvůr je oprus. Přijímáme tudy i návštěvy, jako včera moji kamarádku Báru.
Chodník je krásný, mohla jsem však fotit jen kousek ze schodů, a i pavučiny, které se objevily na naší pumpě, páč nebyl čas na úklid. Ale jsou tak krásné, že bych je stejně neuklízela.
Je tu babí léto?




A tady je přípravná fáze.
No rozdíl to teda je.



16 komentářů:

  1. Krásné dopoledne Marti, chodník vypadá hezky,ale jestli máte počasí jako u nás tady je strašný vlhko , tak asi bude schnout dlouho.Justýnky je mi líto. Tu vaši pumpu obdivuji, je krásná a taky by se mi na zahradě líbila.Mějte krásný den a pevné nervy .Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Martino, no s Justýnou je to horor. V noci byla chudina někde pryč, páč nechápe, co se tady děje a změny přímo nesnáší. A ráno přešlapovala před chodníkem, vzala to oklikou kolem studny a přes trávu a domů na schody už zbýval jen kousíček a nechtěla šlápnout. Musela jsem jednou nohou opatrně šlápnout já a když mě viděla konečně těch pár centimetrů přeběhla. Teď spí zmožená v obýváku. A dnes je opět mlha a vlhko. Chodník lepí o něco míň, ale zajatci budeme i další den. Ta pumpa není stará, i když nádech vintage má, koupila jsem ji přes internet asi před 9 lety, páč mi přišla úžasná. I vám krásné dny.

      Vymazat
  2. Asi je lepší tento povrch dávat v létě, když potřebuji delší dobu na schnutí. Jenže jak to znám s řemeslníky - my se musíme podřídit kdy oni mají čas :o), což chápu. Ale vypadá to Marti moc pěkně už teď. Mně by se to líbilo na balkon, tak třeba někdy :o). Snad se na vás Justýna příliš nenaštve, že jí ztěžujete přístup do domu.
    Tak se měj hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ono se to mělo dělat začátek září, ale nějak to panu Chodníku nevycházelo, nestíhal. My uvažujeme ještě na terasu, ale až budou zase nějaké korunky. No, Justýna už není naštvaná, ale rozhozená z toho, co se děje. Jeli jsme na nákup, spala v obýváku a už není zas nikde. Nechala jsem jí už otevřená její dvířka a evidentně na únik z domu jí chodník nevadil. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Milá Marti vypadá to moc hezky, rozdíl je teda kardinální... mám všetečný dotaz, proč ten úskok u studny,? leží tam kámen... .. jj, to pochopí jen kočičí člověk, že je třeba dodržovat rituály..:) a když změna, tak se svolením Justýnky:) Stejně by mě zajímalo, kde pořád courá.. vím, že vás to zneklidňuje, a máte můj obdiv. pa lenka kočka ps.. můj 18letý kocour se asi tak poslední rok na mě chodí koukat tak z 5 cm vzdálenosti a sahá na mě packou, nevím co to má znamenat, ale vidí dobře..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ten kámen je tam proto, že je tam kanálek, tak aby se neucpal. Ten kámen přijde pryč. Ano, přesně tak, vše na stejném místě, stejné rituály, žádné změny. Bohužel, páč jsme zajatci, tato změna vadí i nám. Justýna na výlety chodila vždy, to mě už netrápí, vrací se a to je důležité. Přesně tohle mi dělá teď, leze mi do obličeje, když si jí nevšímám, sahá na mě packou. Měj hezké dny.

      Vymazat
  4. Chodník vypadá moc dobře. Trochu úsměvné to bylo dneska čtení Tvých písmenek.
    Hlavně, aby počasí ještě trochu vydrželo, aby vše řádně zaschlo.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, furt to lepí, dnes nevyšlo slunce ani na chvíli, mlha je pořád. Ale vypadá to krásně, kochám se ze schodů :-)

      Vymazat
  5. Ten chodník se povedl,mně se moc líbí.Rychlá práce,několikrát jsem viděla,jak se dělá,prostě pokrok...
    Mně spíš rozesmál zápis v telefonu.Já to mám stejně,jen mám třeba popsáno,paní z Říčan,nebo zahrada Plzeň,a přiznám se,že i Pozor blbka z Brna :-))),tu nezvedám .-)).Měj se krásně,a ať brzo zatuhnete :-))
    Ahoj M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, podobné hlášky v telefonu jako kretén - nezvedat jsme měla dříve často, hlavně před pár lety, kdy jsem měla problémy s problematickými ctiteli - klienty, kteří měli můj služební telefon a sledovali mě, tak jsem měla několik zápisů v telefonu jako nezvedat :-) No vyzobaná slunečnice už tento problém nemá :-) Díky, snad už to proboha vyschne!!!

      Vymazat
  6. Marti, kamínková dlažba se mi moc líbí. Manžel uvažuje, že ji dáme na schody a odpočívadlo na chatě.
    Pavučiny jsi moc pěkně nafotila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jen to dělejte v létě ne jako my :-) Jsme pořád zajatci a dnes je tak vlhko a taková mlha, že to snad nevyschne nikdy :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  7. Krásné čtení,hned mám lepší náladu:-)Přeji at chodník brzy zatuhne:-)počasí je jak naschvál...tady leje:(Moc zdravím Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, tady naštěstí neprší, ale je to vlastně stejné. Strašné vlhko a mlha. Zajatci jsme další den :-) Děkuji a jsem ráda, že jsem pobavila :-)

      Vymazat
  8. Marti, chodník vypadá moc hezky, také by se mi takový líbil. Snad už uschnul a můžete po něm chodit sem, tam, jak se vám zlíbí. Přeji hezký víkedn.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivy, ještě neuschnul. Šla jsem fotit poslední kvetoucí růži, aby mi neodkvetla, v ponožkách :-). Je to sice tvrdý, nepřilepíš se, ale povrch je pořád lepkavý. I tobě krásný víkend.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.