sobota 14. ledna 2017

přiznání...?


Občas nejsem vůbec za dámu.
Ovšem dnes mě pobavil článek na idnes, který moje jednání jaksi posvěcuje a ospravedlňuje..
Ne, že bych se tím nějak extra trápila.
Občasnými nadávkami, tedy rozuměj sprostými slovy, si ventiluju svoji netrpělivost, stres či svoji bezmoc. 
Ať už se jedná o naprosto banální rozmotávání vánočních světýlek či o jakoukoliv jinou činnost, která život provází a při které jsem momentálně neúspěšná.
Prostě si tímto způsobem ulevuji, i když bych uvítala jiný ventil. 
Ale já to mám takto.
Dnes jsem se dozvěděla, že to vlastně není žádné mínus, ale plus.
"Lidé nenadávají proto, že by se jim nedostávalo slov, jimiž by se mohli vyjádřit. Klejí proto, že se chtějí vyjádřit právě takto a mívají větší slovní zásobu než lidé, kteří nenadávají." - citace z článku.
No, myslím, že to nelze brát úplně doslova.
Někdo má sprostá slova jako svoji hlavní slovní zásobu.
Pro mě je to sendvič.
Jen prokládám.
Dnešní mojí krátkou úvahou jsem jen chtěla upozornit na zajímavou studii, která mě inspirovala k napsání tohoto příspěvku.
Nejedná se tedy vlastně o přiznání.
Jen jsem nenašla vhodný název. 
Původní název "moje malá sbírka", jsem hned zamítla. 
Nechtěla bych vám tady svoji sbírku prezentovat, ale je pestrá :-)
Jaký ventil máte vy?

8 komentářů:

  1. Vážená paní, citátem jsem se nejen pobavila, ale i ujistila, že dělám dobře, když mladší slušné kolegyni v práci řeknu, ať si klidně zanadává i sprostě, protože raději říct sprosté slovo, než aby ji ranila mrtvice nebo infarkt. Přeji hezký den. Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Iwko, naprosto souhlasím. A vypadla mi z příspěvku jedna veledůležitá věta: lidé, kteří nadávají jsou upřímní a přímí. Přeji rovněž hezký den. M.

      Vymazat
  2. Dobrý den, na základě citátu jsem zjistila,že vlastně do svých 50let jsem byla notně zaostalá se slovní zásobou,ale s přibývajícími roky (dnes 61) jsem se vyvinula ve zdatného jedince. Na svých dětech a ještě více vnoučatech však pozoruji,že jsou slovně vybaveni do života mnohem lépe než já. Potěšující článek. Přeji krásný víkend plný sněhu,tak jak u nás na Moravě. Alča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Alčo, občas je dobré si ověřit, že je člověk úplně normální. Rovněž přeji hezký víkend, no u nás sníh taje, takže je to spíš břečka. M.

      Vymazat
  3. Jsem upřímná a přímá:-D.Někdy si prostě zanadávám...Krásný článek.Hezký den Věra

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Slunečnice, dost dlouho jsem si myslela, že některá slova ani neznám.. Asi před 15 lety jsem s autem zapadla na horách s svou tehdy 75 letou máti.. Byly jsme na samotě u lesa a tak moje máti musela tlačit, a já za volant.. auto se pohlo a moje matka to později komentovala .. Nevěděla, jsem, že mám ve svém věku takovou páru a že ty umíš tolik sprostých slov... :) Nicméně po tomto článku jsem v klidu. Moc zdraví Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko, já mám naopak někdy pocit, že bych nějaká nová slova potřebovala :-) Buď rozhodně v klidu. Měj se hezky. M.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.