pátek 27. prosince 2013

povánoční zamyšlení

Vánoční čas je za námi a mé předvánoční zážitky mě přinutily se zamyslet nad českou tradicí vánoc. Už jsem si myslela, že se něco změnilo a že lidé si svátky užívají, těší se na setkání a na radost obdarovaných a nehoní se za nablýskaným domovem či za velkolepým zbožím se snahou, kterou stejně obdarovaní patřičně neocení.
Já již mnoho let většinu dárků nakupuji přes internet (buď mu chvála), tak si ušetřím nervy a čas a ještě mám prostor najít něco originálního, co potěší. Vánoční úklid jsem přestala dělat v době, kdy byly děti malé. Jeden rok namalovaly úhly krásné vánoční stromečky a jiné dekorace a my jsme je s mým mužem v předvánoční čas vylepili na okna. Od toho okamžiku jsme začali dělat úklid "povánoční"  v lednu. Nakonec uklízíme celý rok, tak proč se strhat a vítat Ježíška umytými okny?
Má to spoustu výhod. Nevadí vám rozpatlané vánoční cukroví po sedací soupravě a zašlapané drobky v koberci. Nezlobíte se na děti kvůli ušpiněným záclonám apod. Zkrátka užíváte si poklidný vánoční čas, který je o setkávání s bližními a prožitcích .Po takto prožitém předvánočním a vánočním čase jsem se na lednový úklid vždy těšila. Pomalu jsem třídila oblečení ve skříních a naplňovala zásuvky novým oblečením, co dětem naložil Ježíšek, čistila koberce a případně myla okna apod. Takto začínal náš vstup do nového roku. Myslela jsem si, že je to tak ve většině rodinách. Zjistila jsem však, že opak je pravdou
Týden před vánoci jsem v autobuse vyslechla, nedalo se to přeslechnout, pár zoufalých vět už na první pohled upachtěných žen: panebože já nemám  umytá okna. Bylo mi těch lidí líto. Já jsem jela na manikúru :-) Když jsem šla pár dní před Štědrým dnem na poštu, popřála jsem uštvané paní za přepážkou, aby si o svátcích odpočinula, protože jsem viděla ty neustálé fronty. Na velmi šokující odpověď jen tak nezapomenu: "to nemám ještě natřený dveře, nevím, jak to vše stihnu!"  Mlčky jsem odešla a venku se snažila  z této šokující odpovědi vzpamatovat. A postupně mi přestalo být paní za přepážkou líto.
Přišla jsem domů a přes svá mírně špinavá, ale vánočně vyzdobená okna jsem pozorovala naše krásné skleněné krmítko, kde se slétaly krásně zbarvené sýkorky zobnout si něco k svačině. Tak holky, dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.